Zeg mij wie je vrienden zijn en ik zal zeggen wie u bent.

jan 20 2016

Zeg mij wie je vrienden zijn en ik zal zeggen wie u bent.

Daar sta je dan op je eerste dag bij je nieuwe werkgever. Na een leuk ontvangst en kennismaking werd mij gevraagd om een boom te tekenen. Ik moest stiekem al lachen om het antwoord die ik diezelfde avond aan mijn ouders zou geven op de vraag: Wat heb je vandaag allemaal gedaan op je werk? En waarop ik dan doodleuk zou antwoorden: ‘Onder andere een boom tekenen’.

Bij een eerdere ontmoeting met Irene had ze me al verteld dat ze zich bezighield met tekenassessments. Aangezien ik nogal nieuwsgierig van aard ben, vond ik het erg interessant om dit ook eens te doen.

Het begin…

En dan zit je daar in de kantine met een leeg wit velletje papier en een paar potloden. De opdracht was een boom te tekenen. Heel voorzichtig begon ik wat te tekenen. Meteen kwamen er allerlei gedachten bij mij op, zoals: ‘Ik kan niet zo goed tekenen’ en ‘Zou ze echt zoveel uit deze tekening kunnen halen?’. Toch bleef ik tekenen en hoe verder ik kwam, hoe leuker ik het begon te vinden. Hier nog een zonnetje en daar nog kat. Oh, dan kan er ook nog wel een eiland met een palmboom erbij op. Zo ging ik door totdat ik het goed genoeg vond. Het hele proces van tekenen vertelt volgens mij al heel veel over jezelf.

De analyse

Nadat ik klaar was kwam Irene bij me zitten om mijn tekening te analyseren en te vertellen wat ze allemaal zag in mijn tekening. Wauw, wat een openbaring! Ze kon me van alles vertellen over hoe ik me voelde en wat ik belangrijk vond in mijn werk. Dit was niet zomaar koffiedik kijken, maar echt waar. Ik herkende me in alles wat ze over mij vertelde.

En nu? Wat heb je eraan?

Voor mij was het heel prettig om dit tekenassessment te doen. Niet alleen om meer over mezelf te weten te komen, maar ook dat mijn werkgever mij juist beter leert kennen. Hij weet nu hoe ik ben en wat voor mij belangrijk is in mijn werk. Aan de hand van de analyse vertrouwt hij mij ook een opdracht toe die wellicht niet aanbod was gekomen, als die analyse er niet was geweest. Zoals hij zelf ook al zei: ‘Je moet de mens in zijn kracht zetten’. De analyse is een waardevolle toevoeging om het beste uit je medewerker te halen!

Ze zeggen wel eens: ‘Zeg mij wie je vrienden zijn en ik zal zeggen wie u bent.’ Maar wat als je de vrienden van die persoon niet kent? Laat ze dan een boom tekenen!

 

Deel Post