Youth Exchange – uitwisseling van ervaringen in Napels

dec 01 2018

Youth Exchange – uitwisseling van ervaringen in Napels

Voor veel studenten is een uitwisseling echt iets om naar uit te kijken. Dankzij een uitwisselingprogramma hebben zij de mogelijkheid om hun verhalen en ervaringen met andere jongeren van over heel de wereld te delen. Recentelijk is er een onderzoek gehouden naar deze zogeheten Youth Exchanges, er werd een uitwisselingsprogramma opgezet in Napels. Tijdens deze uitwisseling richtte een groep jongeren zich op ‘Sustainable Entrepreneurship and Skills for the Labour Market’.

 

Wat voor project was het?

Het project was bedoelt voor alle werkloze jongeren in de buitengebieden van de EU. Ze wilden ervoor zorgen dat de jongeren er achter konden weten hoe ook zij succesvol het ondernemerschap in konden gaan. Zo leerden zij hoe ze ‘soft skills’ konden toepassen en waar ze op moesten letten als het aankomt op goede gedachtes. Het is nu eenmaal van cruciaal belang dat je wel positief tegen bepaalde situaties aankijkt, de jongeren konden dit leren tijdens de uitwisseling.

 

 

Het project vond plaats op een zeer toegankelijke en prettige manier, zo konden de jongeren hun eigen ervaringen delen met anderen. Tijdens dit programma deden er ruim 30 jongeren mee, zij kwamen uit 6 verschillende landen. De leeftijd van de jongeren verschilde tussen de 18 en 25 jaar, al waren de meeste jongeren een jaar of 20. Een ding kwam overeen tussen al deze jongeren, ze hadden allemaal een grote interesse in handel en economie. Dit is logisch natuurlijk, het is immers bedoelt om hier op voort te bouwen. Zij wilden zich inzetten voor hun gebied thuis, op die manier kan de armoede en werkeloosheid besteden worden.

 

Wat hebben ze geleerd

Tijdens het project hebben de deelnemers geleed hoe ze elkaar kunnen motiveren en hoe ze om moeten gaan met andere mensen die het ondernemerschap in willen gaan. Dit zorgt natuurlijk voor een enorme boost van het zelfvertrouwen. Ook leerden zij hoe ze op een effectieve manier bepaalde ideeën konden implementeren om zo van elkaar te leren. De jongeren zijn natuurlijk dé personen die baat hebben aan deze trainingen en uitwisselingen, zij zijn immers degene die later als ondernemer aan de slag zullen gaan. Dankzij deze uitwisselingsprogramma’s, waaronder die van Napels, hebben de jongeren de mogelijkheid om ervaring en kennis te delen met mensen die uit een totaal andere cultuur komen.

 

 

 

Werkeloosheid is natuurlijk een groot probleem onder de jongeren. Maar vooral de armere gebieden en de migranten hebben veel nadeel aan werkeloosheid. Dankzij deze projecten kan hier verandering in komen. Dit project was georganiseerd door een EU organisatie, dit laat wel zien dat de werkeloosheid iets is wat op internationaal niveau moet worden aangepast. Zoals het spreekwoord ook wel luidt: ‘samen sta je sterker dan alleen’. Het delen van ervaringen en kennis is dé beste manier om te leren, het is dan ook tijd dat er mee van dit soort projecten komen!

Deel Post