Spoleto Diabetics in Sports

sep 27 2018

Spoleto Diabetics in Sports

Spoleto Diabetics in Sports is een Europees sportevenement van hardlopen en mountainbiken waar zowel diabetici en sporters betrokken zijn. Het evenement is opgezet om het bewustzijn van eerlijke sport en lichamelijke activiteit te vergroten om gezondheid, welzijn en sociale inclusie te bevorderen in Europa. Er waren 320 diabetici en 700 andere deelnemers uit 16 Europese landen bij het evenement betrokken. Both Social was er hier één van.

 

Special Guest

Er was ook een speciale gast bij het evenement aanwezig, de Italiaanse neo-professionele Umberto Poli. Hij was sinds zijn zesde al fanatiek met fietsen, maar had nooit verwacht dat hij op professioneel niveau mee zou kunnen racen. Toen hij zestien jaar oud was werd hij onverwacht naar het ziekenhuis gebracht waar diabetes type 1 werd geconstateerd. Hij kreeg veel steun van familie, vrienden en coaches en begon snel weer te trainen en racen. In 2016 kreeg Poli een plek in het ontwikkelteam en in zijn eerste seizoen won hij Stage 2 en Stage 6 van de Georgia Cycling Grand Prix en werd hij tweede in de Mt. Victory Road Race. Dit altijd als trots lid van Team Novo Nordisk en hij hoopt andere mensen over de wereld met diabetes te inspireren.

 

Spoleto

Het evenement vond plaats in de mooie Italiaanse stad Spoleto in de gelijknamige gemeente. Dit is een stad in de regio Umbrië in het midden van Italië.  Het is een zeer oude stad die tijden de Romeinse tijd erg belangrijk was. Dit is terug te zien aan de mooie cultuur, de kathedralen, kerken, theaters en kloosters. Spoleto heeft ook een erg mooi aquaviaduct welke helaas niet meer bewandelbaar is, maar zeker de moeite waard is om heen te gaan. Doordat de stad tegen een berg aan is gebouwd kan je hier heerlijk wandelen en geeft het een prachtig uitzicht.

 

      

 

 

Nederlandse delegatie

Both Social, als partner van Erasmus+ zijnde, mocht vanuit Nederland meedoen aan het evenement. Samen met 2 begeleiders, hoofdbegeleider Menno Both, en 20 andere enthousiaste deelnemers  was de groep compleet. Het was een zeer diverse groep, met leeftijden van 14 tot 50 jaar, diabetici en niet diabetici, sporters en deelnemers die het sporten graag weer wilden oppakken. Voor het project had iedereen persoonlijke leerdoelen opgesteld, die individueel maar ook met behulp van anderen gehaald konden worden. Doordat de groep zeer divers was kon iedereen veel van elkaar leren en op deze manier zijn/haar doelen behalen.

   

 

 

Programma

Op woensdag 29 augustus vroeg in de ochtend vertrok de groep vanuit Eindhoven naar Italië, waarna het evenement kon beginnen. De eerste dag was een reisdag en een dag om elkaar te leren kennen.

Donderdag 30 augustus stond in het teken van een openings ceremonie en een persconferentie, deze waren in Studio Communale. Dit was het eerste moment dat alle delegaties kennis met elkaar konden maken. De stad werd verkent en er werd informatie verschaft over alle activiteiten die de hierop volgende dagen plaats zouden vinden.

 

Op vrijdag 31 augustus kregen alle mountainbikers de mogelijkheid om fietsen te testen, de baan te verkennen en kregen zij hun kleding voor de rit. De rest van de dag, waren er net als de andere dagen lezingen over sport, hoe diabetici hier invloed op kan hebben, mogelijkheden voor iedereen en diverse labs. Ook kon er weer veel cultuur worden gesnoven en kennis worden gemaakt met andere delegaties. Er stond voor deze avond een mooie en zware avondwandeling op het programma.

Zaterdag 1 september was het de mogelijkheid voor de renners om meer informatie te verschaffen over de route en kregen zij hun kleding en startnummers. Er was city tour gepland en een health conference over de rol die sport heeft in het voorkomen van ziektes.

 

 

Zondag 2 september was uiteindelijk de dag waar iedereen kon laten zien wat hij/zij in zijn aard had zitten. Om 07:15 vertrok voor de Nederlandse delegatie de bus, waarna om 09:00 uur de fietsers en renners zouden beginnen aan hun race. De Nederlandse delegatie deed mee aan drie verschillende onderdelen. Een groep deed mee aan de 14 km family tour, welke een mooi uitzicht had, maar zwaar was door de berg die beklommen werd. De 45km tour voor de fietsers, erg slopend en alleen voor de ervaren fietsers. Door het berglandschap moesten er zelf stukken tussendoor worden gelopen, door de te steile wegen. De renners hadden ook een zwaar parcours, 11 kilometers, trappen op en af. Iedereen had hier enorm goede prestaties neergezet, boven zichzelf uitgestegen en genoten van prachtige uitzichten.

 

Al met al was het een geweldige ervaring. Er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan, er is veel bijgeleerd en iedereen heeft er mooie herinneringen bij die niemand ons meer kan ontnemen.

Deel Post