Onze ervaring met Anti-Bias!

apr 24 2018

Onze ervaring met Anti-Bias!

Als ik zo hoor hoe mijn tijdelijke medebewoners hun reis hebben doorgemaakt ben ik blij dat we in Nederland wonen, dat is nog betrekkelijk dichtbij Diemeringen, Frankijk. Velen moesten uren reizen, een paar zelfs een hele dag! Wij hadden geluk met onze 4 uur met de auto. Prachtig uitzicht van de bergen vanuit de snelweg.

 

Het begon betrekkelijk sober toen we daar aankwamen. Het was aan het motregenen, koud, en er waren nog maar een stuk of 6 mensen van de 30 die er verwacht waren. Nadat we onze kamers toebedeeld kregen, en even tot rust waren gekomen, gingen we socialiseren met de rest van de mensen, even elkaar beter leren kennen. Het begon wat rustig, maar er werden al gauw grappen gemaakt en talen uitgewisseld. Hoe meer mensen er waren, hoe meer er werd uitgewisseld.

 

Dit ging door tot de avond (niet al te laat, iedereen was moe van het reizen). Ne een goede nachtrust, werd er begonnen met het ontbijt en mededelingen van Tony over huisregels etc. Vervolgens maakten we kennis met Kaan, onze facilitator/trainer. Ons schema werd uitgelegd, we begonnen ’s ochtends om 10 uur, pauze van 11:30 tot 12, dan door tot 2 uur wanneer we gingen lunchen, dan om 4 uur weer beginnen, 5:30 tot 6 uur was er weer een pauze en dan weer door tot 7 uur, waarna er avondeten werd gemaakt door medebewoners.

 

De eerste dag was vooral een kennismakingsdag, met veel energizers en leuke oefeningen om elkaar te leren kennen. En dan bedoel ik niet allen qua naam, maar ook qua ervaringen en karakter. Daarna werd ons een lijst van 24 taken gegeven die we moesten verdelen over de groep, en binnen 1 uurtje afmaken, om zo onze management en samenwerking skills te kunnen testen. Vervolgens werden we gesplitst in groepjes om de verschillen tussen formeel, non-formeel en informele educatie op te schrijven en elkaar daarop aan te vullen. Alhoewel een erg leuke en informele dag, was het ook best veel informatie om binnen te krijgen. Na het avondeten was er tijd om met elkaar de dag door te nemen en elkaar beter te leren kennen.

 

De tweede dag was een dag om elkaar nog beter te leren kennen en communicatie te verbeteren. Als eerste kregen we de uitleg over wat anti-bias nou eigenlijk inhoudt en wat voor een programma’s er zijn in de EU om mensen meer te kunnen leren. Hier leerden we onder andere over het EVS-programma en de geschiedenis van het Erasmus programma.

 

Toen, omdat het zulk lekker weer was, zijn we naar buiten gegaan voor het volgende blok. Hier werd je gevraagd om minimaal 5 dingen op te schrijven over je eigen identiteit. Vervolgens werd je gevraagd om 2 dingen weg te halen. Daarna nog weer 2. Tot je uiteindelijk op 1 woord uitkwam. Hierna werd je gevraagd om na te denken over hoe dit je manier van denken zou beïnvloeden, aangezien wij dit vaker bij ander mensen doen, bewust of onbewust. Nu hadden we de “Intercultural Night”, waarbij iedereen eten had meegenomen wat typisch was van hun land, en dan kon iedereen proeven van elkaar. (Er werd gestemd over wie van de landen de beste kaas had… Nederland won natuurlijk) Langzamerhand werd er gedanst en gedronken en werd er goed feest gevierd.

 

 

De derde dag werd er een opdracht gedaan met de power flower. Er waren verschillende bloemblaadjes waarin je moest aangeven of jij zelf vond dat je bevoorrecht was in die categorie. Daarna werd er besproken wat je eigen bevindingen waren en gingen we met dat in gedachten verder naar de volgende opdracht, Step Forward.

 

Misschien heb je het al een keer vaker gezien, er werd gevraagd aan mensen of ze op 1 lijn wouden gaan staan. Daarna werd hun een papiertje gegeven met een rol die ze kregen toebedeeld, en aan de hand daarvan moesten zij reageren. Als je een uitspraak hoorde die bij jou rol paste, moest je een stap naar voren doen. Aan het eind daarvan werd over de uitkomsten gesproken en de gevoelens die erbij hoorden. Vervolgens kwam er een zware opdracht, het vertellen van de eigen ervaring(en) over discriminatie, wat je hebt gedaan en wat je aangedaan is. Dit is een hele zware ervaring geweest voor veel mensen, er werden behoorlijk wat tranen gelaten. Als allerlaatste hebben we nog een mooie film gekeken, “The Butterfly Circus”, en werd je gevraagd wat je ervan vond en wat het te maken kon hebben met discriminatie. Na deze bespreking bleef iedereen nog even zitten, en werd er een andere film gekeken voor de lol

 

De vierde dag was een vrije dag. De meeste mensen gingen naar Strassbourg, wat drie kwartier van ons vandaan was. Wijzelf zijn naar een klein dorpje geweest in de bergen, en hebben 2 van ons daar een kopje koffie gedronken in een klein café en de ander is een tochtje door de bergen gaan maken. Verder hebben we goed gebruik gemaakt van de vrije dag om uit te rusten

 

De vijfde dag was project dag! Er werd ons gevraagd om op een groot blad met een mens erop de problemen op te schrijven die te maken hadden met het hoofd, het hart of de handen (denkwijze, gevoelens of acties). Het probleem wat we uitkozen zouden we aan gaan werken. Wij hadden ‘ongelijke kansen voor mensen in de arbeidsmarkt’ gekozen, omdat dat het beste aansloot op ons bedrijf en onze doelstellingen. Ons idee zou eerst gepresenteerd worden aan de groep voor feedback.

 

De volgende dag moesten we een S.M.A.R.T.-plan voor het idee bedenken en presenteren aan de groep. Aangezien het S.M.A.R.T.-plan op dezelfde dag geschreven moest worden, waren dat de enige twee activiteiten voor de dag. Op die dag zelf moesten we ook afscheid nemen van de eerste kandidaten die naar huis gingen.

 

De volgende dag was het een best rustig dagje, iedereen vertrok op verschillende tijden, wijzelf om 10 uur als een van de laatsten. Wij verheugen ons om weer terug te komen in Diemeringen om het project weer voort te zetten!

Deel Post