Mind Over Media

Het idee voor dit project ontstond tijdens de training in Slovenië. Tijdens de open space van deze training hadden we het op een van de dagen over invloed/macht van media. Deelnemers aan de training begonnen met discussies over hoe het verleden het vermogen van jonge mensen om waarheid van leugen te onderscheiden heeft beïnvloed, en hoe we in verschillende landen verschillende perspectieven hebben op “is media een autoriteit voor het volk of niet?”

 

Media en internet – heeft een diepgaande invloed op onze kijk op onszelf en de wereld om ons heen. Hoewel de media ons veel mogelijkheden bieden om te leren en vermaakt te worden, worden sommige media in verband gebracht met een negatieve invloed op het emotionele welzijn. We merkten overeenkomsten op tussen houdingen ten opzichte van media, van deelnemers die behoren tot de landen van het ex-communistische blok.

 

Tegelijkertijd merkten we overeenkomsten in houding tussen deelnemers uit West-Europese landen. Het was erg interessant om de verschillen en de discussies van deze twee “blokken” te zien, daarom hebben we dit idee voor het project bedacht. In veel landen hebben jongeren toegang tot een groter aantal multimediakeuzes dan ooit tevoren — zowel audiovisuele media als sociale media. Informatie, e-mail en afbeeldingen stromen sneller en vrijer dan ooit de wereld rond.

 

Massamedia maken de wereld inderdaad kleiner, en cultuur en media zijn steeds onlosmakelijker met elkaar verbonden, vooral voor jongeren. Het belangrijkste doel van deze jongerenuitwisselingsactiviteiten (YE) is het ontwikkelen van vaardigheden voor kritisch denken en het analyseren van de informatie uit de media. Dat willen we doen door verschillende soorten spellen te gebruiken: debatspellen, bordspellen, stadsspellen, simulatiespellen.

 

Dit project geeft de deelnemers de mogelijkheid om een interculturele dialoog te creëren door jongeren uit verschillende deelnemende landen te ontmoeten. Door de verschillen, maar ook de overeenkomsten tussen hen te ontdekken, zullen jongeren hun niveau van tolerantie en acceptatie van wat nieuw voor hen is, vergroten. Dit YE zal plaats maken voor het maken en versterken van de samenwerking tussen de betrokken organisaties, nieuwe ideeën voor projecten creëren en zo de kwaliteit van jeugdwerk en niet-formeel onderwijs verbeteren. Met behulp van dit project stellen we ons voor om bij jongeren het vermogen te ontwikkelen om correcte informatie uit de media te halen en de manipulatie te verminderen.

Project doelstellingen
 • Vaardigheden ontwikkelen voor het analyseren van artikelen uit de massamedia
 • Om jongeren bewust te maken van de noodzaak om de geldigheid van bronnen en informatie te controleren
 • Om het vertrouwen van jongeren te vergroten om luid over hun ideeën te praten
 • Om het vertrouwen te vergroten om een eigen blog/vlog/mediaportaal te maken
 • Het niveau van tolerantie en waardering voor diversiteit in al zijn vormen verhogen: cultuur, meningen en levenskeuzes

Locatie: Clermont-Ferrand, Frankrijk
Kyriad Clermont-Ferrand-Sud Le Pardieu

Datum: 6 t/m 14 juni 2022

Ben jij hier nou helemaal enthousiast van geworden? Schrijf je dan nu in! Alle kosten, d.w.z.: de reis, de trainingskosten, eten en hotel overnachtingen, worden vergoed door de Europese Unie. (Reiskosten worden vergoed tot €275 p.p)

 

 

Er zijn een paar eisen om mee te kunnen doen:

 

 • Deelnemers dienen minimaal tussen de 18 en 30 jaar oud te zijn.
 • Je moet vaardig zijn in de Engelse taal
 • Je moet in Nederland woonachtig zijn, of in het bezit zijn van een Nederlands identiteitsbewijs.
 • Je moet in het bezit zin van een Europees Zorgverzekering Pas (EHIC)
 • Je moet bereidwillig zijn om gefilmd te worden gedurende de sessies en workshops van de activiteiten
 • En een ruimdenkend persoon zijn die in groepsverband kan samenwerken
 • Het onderstaande formulier moet ingevuld zijn.
In geval van calamiteiten wordt er telefonisch contact opgenomen met de opgegeven contactpersoon.
Als u dit aanvinkt, gaat u akkoord met alle voorwaarden en met de verwerking van uw gegevens voor het participeren aan dit project. Zie ons Privacybeleid voor meer details