Focus op democratisch nieuws

focus on democratic news
sep 28 2020

Focus op democratisch nieuws

Begin deze maand kreeg ik de kans om deel te nemen aan een Erasmus + -project dat in Frankrijk werd georganiseerd. Het onderwerp van dit project was “Focus op democratie”, niet een onderwerp waar ik veel kennis van had, maar genoeg interesse om mezelf uit mijn comfortzone te duwen. “Waarom?”, Vragen sommigen van jullie misschien? Toen ik zag hoe corruptie zich blijft ontwikkelen in het land waar ik vandaan kom, heb ik vorig jaar besloten om beter geïnformeerd te worden over de politiek in het algemeen en om meer betrokken te zijn als ik kan.
Het beste van een Erasmus + is dat het verschillende belangrijke onderwerpen voor discussies tussen individuen met verschillende achtergronden aanreikt, en dat de informele context tot stand komt die de leerervaring plezierig maakt.

 

In de eerste dagen hebben we besproken waar democratie voor staat, of ze haar doel bereikt, en hoe we erover denken door onze eerdere ervaringen. Aangezien de delegaties die aan dit project deelnamen uit verschillende landen kwamen, werd natuurlijk verwacht dat onze visies zouden verschillen.
Wat ik echt interessant vond, was een oefening waarbij we moesten kijken naar de plus- en nadelen van hoe democratie in elk land wordt toegepast. Bij het horen van de vrijheid van meningsuiting stond een professional op de lijst terwijl ik naar de presentaties van anderen luisterde, ik voelde me bevoorrecht, omdat mijn team daar geen seconde aan dacht bij het voorbereiden van onze toespraak, zo gewend zijn we aan een ander normaal en hoe gemakkelijk we het nemen dat vanzelfsprekend. Om eerlijk te zijn, het is inderdaad een van de aspecten die ik hier, in Nederland, op prijs stelde: het feit dat je niet alleen recht hebt op een mening, maar dat je feedback ertoe doet, en in veel gevallen krijg je alles wat je krijgt nodig als u de verantwoordelijkheid wilt nemen voor het aanbrengen van een bepaalde verandering.

 

Bij het samenstellen van de belangrijkste nadelen en voordelen, was een aspect dat velen van ons opviel, het gebrek aan landen om rekening te houden met minderheden / internationals, hun strijd en hun behoeften. Toen we verder gingen met het bespreken van democratische problemen, identificeerden we de verspreiding van nepnieuws, onnauwkeurige gegevens die bij verkiezingen worden gebruikt en het gebrek aan politieke opleiding op scholen als enkele van de meest zorgwekkende kwesties. Er werden verschillende oplossingen overwogen, van zoiets breed als het veranderen van onderwijssystemen tot meer benaderbare, zoals het creëren van onlineplatforms om burgers te helpen de juistheid van bronnen te verifiëren en beter geïnformeerd te zijn.
Een van de meest uitdagende activiteiten was een MUN-simulatie waarbij we moesten debatteren en onderhandelen over resoluties om duurzaamheid te garanderen terwijl we Covid-19 aanpakken. Hoewel in mijn universitaire simulaties zoals deze zich voordoen, heb ik er nooit aan gedacht om erbij te komen en pas door dit project realiseerde ik me het belang ervan. Het is altijd gemakkelijk om te zeggen dat onze vertegenwoordigers niet genoeg doen voor het land totdat je het echt zelf gaat ervaren. Debatteren, onderhandelen en het bereiken van een gemeenschappelijke basis is zeker geen gemakkelijke taak.

 

Maar het belangrijkste aspect van deze ervaring is blootstelling. Ik vind het cruciaal bij het ontwikkelen van begrip dat iedereen een ander ‘normaal’, een gevoel van acceptatie en een open geest heeft. Van de kleine dingen zoals hoe je kaas eet, met of zonder brood, tot belangrijke aspecten met betrekking tot rechten en gelijke kansen. Omgaan met mensen met verschillende nationaliteiten en educatieve achtergronden is altijd leuk, en blootstelling aan culturele verschillen zorgt ervoor dat iedereen zijn eigen empathie ontwikkelt. En ondanks alle verschillen zijn er zoveel overeenkomsten.

 

Het verbazingwekkende is dat het einde van zo’n project slechts het begin markeert van vriendschappen onder ons, met een enorm verlangen om te reizen, te ontdekken en zelfs te ontdekken. Is die nieuwsgierigheid die ons beter maakt in ons dagelijks leven, als je thuiskomt en over je ervaringen praat en je vrienden bereid maakt om deze ervaring ook te hebben, En beetje bij beetje raken we er allemaal bij betrokken. We worden allemaal nieuwsgierig. En met de juiste opleiding kunnen we iets veranderen.
Blijf nieuwsgierig en bereid om te leren.

Deel Post