Effectief hulp voor vluchtelingen met Tientje voor een Tekening

mei 24 2016

Effectief hulp voor vluchtelingen met Tientje voor een Tekening

VluchtelingenAssessment maakt hulpvragen direct duidelijk

 

Enschede, 9 februari 2015 – Drawing to Health uit Enschede biedt vanaf nu de mogelijkheid om op sponsorbasis (Tientje voor een Tekening) teken-analyses uit te voeren bij vluchtelingen. Zowel bedrijven als particulieren kunnen minimaal 10 euro doneren, waarmee het bureau assessments kan uitvoeren bij vluchtelingen en zo hun persoonlijke problematiek in kaart kan brengen. Drawing to Health is de eerste in ons land die een dergelijke benadering voorstaat: geen materiële hulp, maar psychosociale hulp.

 

Een VluchtelingenAssessment, dat Drawing to Health kan uitvoeren voor het COA, biedt direct het antwoord op de vragen die hulpverleners kunnen hebben. “En daarmee kan een vluchteling dus veel sneller en effectiever worden geholpen dan voorheen”, zegt Irene Weerkamp, de Enschedese die het VluchtelingenAssessment heeft bedacht. Contact leggen via beeldtaal is volgens Weerkamp van bureau Drawing to Health de enige echte manier om snel inzicht te krijgen in wat er in een vluchteling omgaat, ongeacht of het om een volwassene gaat of een kind.

 

Wat gaat er om in een vluchteling?

Volgens Weerkamp geeft haar assessment inzicht in de psychosociale en emotionele ontwikkeling van de vluchteling. “Welke kleur geeft hij iets, hoeveel ruimte gebruikt hij, elk aspect geeft iets weer van zijn persoonlijkheid. Zonder te forceren of te corrigeren laat iemand die tekent, zijn totale wezen zien. Tekentaal is immers de non-verbale, universele taal van ieder mens. Met zo’n assessment help ik hulpverleners direct ontdekken wat er in een vluchteling omgaat, zodat ze sneller kunnen insteken op iemands behoeften.”

 

Tientje voor een Tekening

Aan dergelijke assessments zijn uiteraard kosten verbonden, beaamt Weerkamp. Daarom heeft ze de actie ‘Tientje voor een Tekening’ bedacht. Zowel particulieren als bedrijfsleven kunnen haar sponsoren vanaf 10 euro. Met het bedrag dat ze uiteindelijk ophaalt, voert ze assessments uit. Door bemiddeling van het COA weet Weerkamp waar ze met welke vluchteling een assessment kan uitvoeren. Weerkamp benadrukt overigens dat donaties die kleiner zijn dan 10 euro, uiteraard ook welkom zijn. “Want elke vluchteling die ik verder kan helpen, is er een. Dus alle beetjes helpen”, aldus Weerkamp.

 

Ontwikkelingspsychologie

De fundering van het teken-assessment komt uit de ontwikkelingspsychologie. Daar is het volkomen normaal dat iemand een tekening moet maken en dat er verantwoorde conclusies uit deze tekening worden getrokken.

Deel Post